Symfoni

Ved du, hvor mange musikere der er i et symfoniorkester? Der kan være mellem 72 og 110 musikere. De fordeler sig på følgende grupper af musikinstrumenter: Strygere, træblæsere, messingblæsere og slagtøj.

Strygerne er violiner, bratscher, celloer og kontrabasser. Træblæserne er tværfløjter – eller piccolofløjter, oboer, engelske horn, klarinetter, fagotter og saxofoner. Messingblæserne er valdhorn, trompeter, basuner og tubaer. Slagtøj er lilletrommer, pauker, bækkener, klokkespil, chimes, stortrommer og gonger.

Ham uden instrument

Men et symfoniorkester har også en musiker, der ikke spiller på noget instrument: Dirigenten. Det er ham, som styrer, at alle musikerne spiller sammen.
(Ordet symfoni kommer fra to græske ord:
1: ”Syn”, som betyder ’med’. ”Syn” kan også betyde ’sammen med’
2: ”Foni”, som betyder ’stemme’
Når de to ord bliver sat sammen, bliver det til ’symfoni’. (Også i daglig tale på græsk, nu ved du det!) Så man kan egentlig sige, at symfoni betyder at stemme sammen. Og det skal instrumenterne. Ellers bliver det til det, som kaldes for ’kakofoni’. (Ordet ”kako” er også græsk, og det betyder ’dårlig’ – eller ’ond’. ”Foni” ved du, hvad betyder.)

Strygerne som musikerne, der spiller på violiner mv., kaldes, er den største gruppe – de kan nemt udgøre mere end halvdelen af alle musikerne. Den mindste gruppe er de musikere, som spiller på slagtøj.

De fleste musikere kan faktisk godt spille på flere instrumenter, men da de gik på konservatoriet, skulle de vælge et musikinstrument, som de ville specialisere sig i. Det er ofte det instrument, de spiller på i orkestret. Dirigenten kan helt sikkert også spille på flere instrumenter, men han har valgt at være orkestrets leder. Det er ham eller hende, som organiserer hele orkestrets medlemmer, så de spiller godt sammen.
Samtidigt er det ham, som fortolker komponistens musik, og dermed lægger sjæl ind i symfonien, som orkestret spiller. Det er en af grundene til, at mange symfonier bliver indspillet med forskellige dirigenter. Vi kan nemlig ikke alle sammen lide den samme fortolkning af et stykke musik, og så er det heldigt for os, at der findes forskellige fortolkninger. Vi har mulighed for at vælge den fortolkning, vi bedst kan lide.

Der findes en del musikinstrumenter, som ikke er en fast del af et symfoniorkester. For eksempel er det ikke nødvendigt, at der er et flygel med i orkestret. En guitar er heller ikke nødvendig. En blokfløjte er heller ikke et must. Men mange af den slags musikinstrumenter kan introduceres ind i et symfoniorkester. Der er også mange komponister, der har skrevet koncerter for et specifikt musikinstrument og et symfoniorkester. Hvem kender ikke til fx Mozarts klaverkoncerter?

I de sidste år er det blevet meget populært, at symfoniorkestre spiller sammen med rockstjerner. Orkestret kan komme på en stor opgave, hvis det fx skal spille sammen med en elektrisk guitar eller med et helt rockband.

Det kan være en udfordring for dirigenten at holde styr på sit orkester, når rockbandet virkelig drøner afsted. Det er nemlig ikke alle rockmusikere, der har fået en musikuddannelse, og de kan finde på at skifte tempo eller improvisere over et velkendt stykke musik. Det skal symfoniorkestrets dirigent og musikere være opmærksomme på.

You may also like...