Smerter i hælen

Du halter. Det gør ondt ved hælen. Det er ret irriterende. Men efterhånden som dagen går, så fortager smerten sig. Det er lidt ligesom, at du bare skal lidt i gang med kroppen, så går alt fint. Men den der pine hver morgen – lige når du står ud af sengen – er altså ikke så morsom. Efterhånden som dagene går, og du ikke får en læge til at se på din hæl, kan der ske det, at smerten bliver mere og mere vedholdende. Den forsvinder måske ikke længere efter nogle minutters gang. Det kan godt være, at du har fået en hælspore. Men du skal lige være opmærksom her: Sidder smerten under hælen – eller bagpå hælen? Sidder den under hælen, så vil jeg på det kraftigste anbefale, at du besøger din læge – eller en fysioterapeut – hurtigst muligt. Fordi smerten under hælen kan være tegn på, at du faktisk har en hælspore.

Det kan være en sene

Gør det ondt bagpå hælen, så er der nok ikke tale om en hælspore. Det kan være, at der er et problem med din akillessene. Det skal du også have en læge til at se på. Lad og nu sige, at din smerte sidder under hælen. Lige der midt på hælens underside. Der, hvor der bare skulle være blød hud. Det virker som om, at der sidder en lille sten derinde. Det er helt sikkert en hælspore, du lider af. Og hvis du ikke får gjort noget ved den, så kan den udvikle sig til en næsten invaliderende tilstand. Den lille sten, du føler sidder inde under hælen, er i virkeligheden en forkalkning af den sene, der forbinder din hæl med tæerne. Den kaldes for svangsenen. Det er den, der sikrer at din fod kan bøje sig. Ikke at du kan bøje i anklen, men sådan lige bukke foden lidt sammen. Det er den sene, der er blevet beskadiget. Og det skal du passe på med.

Hæslpore skal behandles

Fordi bliver tilstanden ikke behandlet, så kan det være, at du bliver nødt til at gå med særlige indlæg i dine sko. Det kan også gå så langt, at din hælspore vil forhindre dig i at kunne gå ordentligt. Mange – især ældre mennesker – tror at det er umuligt at behandle en hælspore. Sådan var det måske i gamle dage. Men i dag ved man, at det faktisk er muligt at helbrede sådan en. Indtil for nyligt var de fleste overbeviste om, at hælsporen skal holdes i ro og, at den kan behandles medicinsk. I dag er der flere der sværger til at behandling faktisk helst skal ske ved træning af den der svangsene og af musklerne i underbenet. Det lyder besynderligt fordi en af årsagerne til, at vi kan få en hælspore, er faktisk, hvis vi overtræner. Vi løber måske ualmindeligt meget.

Hvis du har en mistanke om, at du har en hælspore, så gå til lægen. Han vil sikkert foretage en ultralydsscanning, som vil kunne vise, hvad der er galt. Den vil kunne vise, hvis der er en lille inflammation eller forkalkning på svangsenen. Et røgten billede vil ikke kunne vise det, da forkalkningen givetvis ikke er så kraftig endnu.

You may also like...